Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1753
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05050
Adresa: 57
Localitate: sat DOMNIN; comuna SOMEŞ-ODORHEI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 01-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost ridicata in 1753. Crucea de lemn sculptata din pronaosul locasului, strajuieste mormantul ctitorului. In lemnul ei este sapat :"1758, meseta iulie 22 zile, au raposat popa Matei". Inscriptia de pe masa de piatra a altarului : "1753 luna noiembrie 8 zile", intareste faptul ca inaltarea edificiului a avut loc anterior anului de pe cruce, preotul Matei fiind intemeietorul.
Planul dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, prezinta o particularitate in acoperirea interioara a naosului. La inaltimea obisnuita, peretii cunosc o suprainaltare pe cate o grinda sculptata cu denticuli, ca si acele ce reazema tavanul drept al pronaosului. Bolta semicilindrica porneste abia de la marginea de sus a acestei suprafete, in care sunt practicate si ferestrele.
Iconostasul cu doua intrari spre altar, are grinda ce o sustine bogat sculptata, cu denticuli, dintisori si alte motive decorative. Altarul este acoperit cu tavan drept, probabil in urma unor reparatii ulterioare.
La exteriorul peretilor, barnei sculptate a boltii, ii corespunde o streasina de sita ce protejeaza masivele console cioplite. Flesa inalta a clopotnitei acopera un foisor cu doua arcade, acoperisul cu pante mari avand la absida forma semicirculara.
Ancadramentul intrarii in pronaos foloseste un singur motiv ornamental, "franghia", ca si braul median, care inchide cercuri in torsada intre doua chenare paralele alcatuite din aceeasi "franghie". Usa dinspre naos are ancadramentul sculptat cu rozete, motiv repetat in partea superioara, pe partile laterale fiind pictati Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Data impodobirii bisericii, anul 1812 si numele zugravului, Ioan Prodan, le aflam pe peretele de sud al naosului, langa chipul Sf. Cristofor.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)